Dzisiaj jest: Sobota, 21 lipca 2018 Imieniny: Danieli, Wawrzyńca, Wiktora

Cyber Oleśnica

OPIS PORADNI DOBRY START, KLIKNIJ

Przepisy na potrawy z kuskusem

Czytelnia > Dział: 

Kuskus to tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy zarówno makaronu jak i kaszy. Jest to materiał odpadowy przy mieleniu pszenicy, ale obecnie produkowany jest z mąki pszennej, wody i różnego rodzaju dodatków. W niektórych rejonach świata ciągle można dostać oryginalny kuskus wytworzony z rozdrobnionych ziaren. Jest to kluczowy element kuchni Maroka, tak samo jak przyprawy. To właśnie na tych dwóch składnikach oparta jest cała kultura tradycyjnego gotowania w tym afrykańskim państwie.

Maroko było historycznie bardzo istotnym miejscem dla rozwoju właściwie każdej kuchni i każdej kultury, ponieważ było to centrum wymiany i sprzedaży przypraw z całego świata. Dlatego właśnie, dania z kuskus z różnorodnymi mieszankami przypraw momentalnie kojarzą się z Marokiem. Choć połączeń smakowych jest tyle, ilu ich twórców, to najbardziej popularnym jest kminek z papryką i kurkumą, a kuskus z tą mieszanką jest tradycyjnym daniem, które każdy Marokańczyk zna z własnego domu.

Oczywiście najpopularniejszym daniem, jest kuskus z warzywami i mięsem. Najczęściej jest łączony z wieprzowiną, baraniną lub kurczakiem, ale może być również podany z samymi warzywami, co w żaden sposób nie odbierze potrawie smaku. Trochę bardziej niekonwencjonalnym podejściem do tematu przyrządzania tego rodzaju kaszy jest podanie jej na słodko. Świetnym pomysłem są słodkie omlety z daktylami, orzechami i suszonymi morelami z dodatkiem miodu. Oryginalnym pomysłem będzie również przyrządzenie pieczywa z dodatkiem kuskusu.

Dania przyrządzane według tych oraz innych przepisów inspirowanych kulturą i kuchnią Maroka można obejrzeć w programie Jenny Morris gotuje - Maroko na kanale Polsat Food Network.
 


PŁASKIE PLACUSZKI Z KUSKUS


Składniki:

  • - 2 szklanki mąki

  • - 1 szklanka uprzednio namoczonego kuskus

  • - 10g soli

  • - 20g cukru

  • - 10g drożdży w proszku

  • - 1 łyżka oliwy z oliwek

  • - 40ml letniej wody
     

Przygotowanie:

  1. Wsyp suche składniki do miski, dodaj oliwę i ¾ wody a następnie wszystko dokładnie wymieszaj, aż masa będzie miękka. Ugniataj przez około 15 minut, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.

  2. Umieść ciasto z powrotem w misce, posmaruj wierzch olejem i przykryj ściereczką, odstaw
    w suche i ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ustaw piekarnik na 180 ̊C a ciasto podziel na 12 porcji.

  4. 6 z nich rozwałkuj na kształt okręgów wielkości talerzyka.

  5. Drugie sześć porcji rozwałkuj i uformuj w długi wężyk, a następnie otocz nim brzegi każdego z wcześniej rozwałkowanych placków, tak aby uzyskać obręcz.

  6. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Piecz przez 15 – 20 minut aż do uzyskania złoto – brązowego koloru.
     


SŁODKI OMLET Z KUSKUS


Składniki:

  • - 6 dużych jajek

  • - 10 listków mięty, poszatkowanych

  • - Szczypta soli

  • - Szczypta cukru

  • - Oliwa z oliwek

  • - 6 daktyli, posiekanych

  • - 10 szuszonych moreli, posiekanych

  • - ½ szklanki prażonych migdałów, posiekanych

  • - ½ szklanki prażonych orzechów włoskich, posiekanych

  • - 1 szklanka kremowego serka

  • - 2 łyżki miodu

  • - ½ łyżeczki cynamonu

  • - Starta skórka z 1 pomarańczy

  • - 1 szklanka kuskus, ugotowanego

  • - 2 łyżki prażonych ziaren sezamu

 

Przygotowanie:

  1. Ubij jajka w misce, dodaj miętę, szczyptę soli i cukru. Nagrzej patelnię, wlej oliwę z oliwek
    i przykręć temperaturę o połowę.

  2. Wlej 35ml jajecznej mikstury i rozprowadź równomiernie po patelni. Gdy jajka się zetną, zdejmij z patelni przy pomocy silikonowej szpatułki. Pozostaw do ostygnięcia.

  3. Daktyle, morele, migdały, orzechy włoskie, serek kremowy, miód, cynamon i skórkę
    z pomarańczy umieść w misce i wszystko dokładnie wymieszaj, następnie dodaj kuskus.

  4. Rozsmaruj tak powstałe nadzienie na omletach i zawiń. Przekrój na pół po skosie, polej syropem daktylowym i posyp ziarnami sezamu.

Przepis na 6 porcji
 


SYROP DAKTYLOWY


Składniki:

  • - 10 daktyli, drobno posiekanych

  • - 1 ½ szklanki wody

  • - ½ szklanki cukru

  • - 1 łyżeczka płynnego miodu

  • - Starta skórka z 1 pomarańczy

  • - 1 goździk
     

Przygotowanie:

  1. Umieść wszystkie składniki w małym rondlu i gotuj na wolnym ogniu aż daktyle się rozpadną.

  2. Kiedy daktyle się ugotują, a całość zacznie nabierać konsystencji syropu, zdejmij z ognia
    i odcedź.

  3. Pozostały mus z daktyli można zostawić i dodać później np. do jogurtu.
     

Program “Jenny Morris gotuje – Maroko” można oglądać od poniedziałku do piątku o 10:30 i 18:30 na Polsat Food Network.
 

Inf. prasowa / shicommunication.pl

Przepisy na potrawy z kuskusem | Opinie ↓


Słowa kluczowe: 

↓ może to Cię też zainteresuje: 

KOMENTARZE / OPINIE

Interesujące przepisy .Ja bardzo lubię kuskus natmiast jestem teraz na diecie i szukam jakieś dobre i smaczne przepisy na dietetyczne dania z kuskusem , tylko coś nie bardzo mogę znaleźć ...
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba