Dzisiaj jest: Niedziela, 23 września 2018 Imieniny: Bogusława, Liwiusza, Tekli

Cyber Oleśnica

OPIS PORADNI DOBRY START, KLIKNIJ

Krem z groszku, Tagliatelle z łososia, Zapiekane jabłka

Czytelnia > Dział: 

wolnowar_crock-pot.jpgDarek Kuźniak serwuje obiad z wolnowaru Crock-Pot  |  Szef kuchni Darek Kuźniak – Ambasador marki Crock-Pot w Polsce w ramach promocji idei slow-cookingu opracował serię autorskich przepisów na potrawy z wolnowaru. Pierwsze z nich to trzydaniowy posiłek, który można podać na rodzinny obiad czy kolację w gronie przyjaciół.  Autorskie przepisy na zupę z groszku, tagliatelle z łososia w białym sosie i zapiekane jabłka z cynamonem gwarantują pełnie smaków, powoli uwalniane aromaty i sukces kulinarny osiągnięty bez większego wysiłku.
 

Krem z groszku


Składniki:

Groszek zielony ( może być również mrożony) 0,5 kg.

Cebula                  1 szt.

Oliwa                     50ml

Bulion warzywny     0,5 l

Śmietana 20%        200ml.

Mięta świeża           4 gałązki

Natka pietruszki      4 gałązki

Sól                         szczypta

Pieprz                     szczypta

 

Opis:

Cebulę zeszklij na patelni, przełóż do wolnowaru, zalej bulionem. Kolejno dodaj natkę pietruszki  (siekaną) i śmietanę. Ustaw na poziomie LOW na 90 min. Dodaj listki mięty i zblenduj.

Całość przetrzyj przez sito. Dopraw solą i pieprzem.

*Podaj z listkami mięty i płatkami gorzkiej czekolady.

 


Tagliatelle z łososia w białym sosie


Składniki:

Filet z łososia               400 g

Śmietana 20%              200 g

Bulion warzywny           200 ml

Koper świeży                1 pęczek

Kapary                         1 łyżka

Parmezan                     20 g

Pieprz biały                   szczypta

Tagliatelle                      1 opakowanie

Pomidory cherry             kilka sztuk do dekoracji*

 

Opis:

Pokrojonego w kostkę łososia, przełóż do wolnowaru, zalej bulionem, dodaj śmietanę, kapary oraz pieprz biały. Przykryj pokrywą wybierz tryb High i ustaw czas na 2 godziny.

Tagliatelle ugotuj w oddzielnym garnku, w osolonej wodzie. Ugotowany makaron przełóż do wolnowaru. Dodaj parmezan tarty drobno oraz siekany koperek. Wymieszaj.

*Do dekoracji użyj pomidorków cherry.

 


Zapiekane jabłka z cynamonem


Składniki:

Jabłka średniej wielkości     4 szt.

Cynamon mielony               1 łyżeczka mała

Cukier  trzcinowy                120g

Sok jabłkowy                      150 ml


Składniki kruszonki:

Mąka       100g.

Cukier       50g

Masło        50g

Wiórki kokosowe lub sezam   15g

*Wszystkie składniki wymieszaj razem, zawiń w folię aluminiową i schowaj do lodówki do zastygnięcia.

 

Opis:

Do wolnowara wrzuć obrane jabłka i pokrojone w kostkę masło z cynamonem i cukrem trzcinowym. Całość podlej sokiem. Przykryj pokrywką i ustaw poziom HIGH na 3 godziny. Po ukończeniu cyklu, zetrzyj na tarce jarzynowej kruszonkę. Posyp nią jabłka w misie i wstaw do zapieczenia na 220 stopni do piekarnika na 10min.

*Podawaj np. z lodami waniliowymi lub jogurtowymi.

Smacznego!
 

Darek Kuźniak  - Ambasador marki Crock-Pot w Polsce określany jest jako Szalony Artysta Kulinarny. Jest finalistą pierwszej edycji programu Top Chef, występował jako sous-chef w dwóch edycjach programu Hell’s Kitchen, jest laureatem prestiżowych konkursów, oraz Doradcą i Kreatorem menu. Doświadczenie zdobywał w uznanych restauracjach we Francji, Wielkiej Brytanii oraz Polsce. W pracy odzwierciedla swoją osobowość – odrzuca stereotypy i wytycza własną kulinarną ścieżkę szlakiem niekonwencjonalnych połączeń składników i narzędzi, która prowadzi do krainy niepowtarzalnych kompozycji smakowych.

Gotowanie w stylu wolnym - opularyzacja sztuki gotowania przyczyniła się do edukacji i większej świadomości w tej dziedzinie na całym świecie. Ludzie poszukują nowych metod, technik i rozwiązań, które wyniosą smak na nowy poziom. Zapewnić mogą to m.in. wolnowary, które opierają swoje działanie na długotrwałej obróbce potraw w stosunkowo niskiej temperaturze, która nie przekracza 100°C. Powstałe w ten sposób dania są bogatsze w smak oraz wartości odżywcze.

źródło: Agencja Informacyjna NEWSERIA


Krem z groszku, Tagliatelle z łososia w białym sosie i Zapiekane jabłka z cynamonem


Słowa kluczowe: 

↓ może to Cię też zainteresuje: 

KOMENTARZE / OPINIE

uwielbiam łososia i też dorsza to moje dwie najsmaczniejsze ryby które często goszczą w mojej kuchni .Przynajmniej raz na dwa tygodnie robię smaczne potrawy rybne z łososia i dorsza
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba
Znam bardzo dobry przepis na zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką palce lizać Smile Ten przepis podany na tej stronie jest to prosty przepis i takie zapiekane jabłka są bardzo smaczne ale przepis na zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką jeszcze lepiej smakuje, bo kruszonka nie byle jaka a deser pyszny i zdrowy Smile Podam ten przepis może ktoś będzie chciał skorzystać.

Składniki na zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką
7 jabłek,
Szklanka cukru,
Masło albo margaryna - pół kostki,
Cukier waniliowy - jedno opakowanie,
Szczypta cynamonu,
Rodzynki + można dać też inne owoce,
Około szklanki mąki,
Lody albo słodka gęsta śmietanka, kilka łyżek

Jest to danie na 4 -6 osób

Cukier dodajemy do jabłek i do kruszonki (po pół szklanki). Jabłka zapiekamy pod kruszonką jakieś 15 minut. przepis też nie jest jakiś skomplikowany ale każdemu będzie smakował. Jak mam gości w domu to bardzo często przygotowuję takie zapiekane jabłka i każdy wychwala Wink Polecam spróbować a jak już spróbujesz to zobaczysz że często będzie wracać do tego przepisu bo to zdrowy i pożywny deser Smile
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba
Świetny przepis wczoraj skorzystałam i deser przepyszny był ! yes A znasz jeszcze jakieś inne przepisy na zapiekane jabłka nie koniecznie z tymi składnikami co dałaś powyżej oczywiście podstawą są tutaj zapiekane jabłka Smile Uwielbiam desery ale przyznam się że jakoś nigdy nie pomyślałam aby zrobić deser z zapiekanymi jabłkami, teraz to nawet też spróbuję też z zapiekanymi gruszkami bo gruszki też powinny się nadać na taki deserek smiley jestem otwarta na inne przepisy na wyśmienity deser Smile :) Smile
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba