Dzisiaj jest: Wtorek, 16 lipca 2019 Imieniny: Eustachego, Mariki, Mirelli

Cyber Oleśnica

OPIS PORADNI DOBRY START, KLIKNIJ

Domowe sposoby na zdrowe letnie przekąski dla dzieci

Czytelnia > Dział: 

Dzieci uwielbiają lody, niestety te jakie mamy obecnie w sklepach nie są zbyt zdrowe. Odpowiedzią na to są sorbety, szejki i desery robione własnoręcznie z owoców, jogurtu, czy nawet kaszy jaglanej.

Warto zawsze sprawdzić ich skład na etykiecie. Im więcej konserwantów, barwników i ulepszaczy, tym bardziej mogą być szkodliwe. Chemiczne dodatki powodują otyłość, alergie, miażdżycę i wiele innych chorób. Jeśli lód ma intensywny kolor i zapach, a w jego składzie są takie pozycje jak emulgator, zagęstniki, aromaty, barwniki czy sztuczne wsady owocowe, to lepiej pomyśleć nad zdrowszą alternatywą.


Odświeżające sorbety
W jaki  jeszcze sposób lody działają na organizm wyjaśnia Anna Krasucka, założycielka Akademii Odżywiania dla Zdrowia Pięć Smaków, doradca żywieniowy i dietetyk Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
- Powinniśmy cały czas pamiętać, że dzieci są w trakcie rozwoju i ich układ trawienny jest jeszcze słaby. Dlatego tak ważne jest to, co dajemy im do jedzenia. W żołądku panuje temperatura około 40 stopni. Jeżeli więc często spożywamy lody, które są produktem mrożonym, to bardzo osłabiamy żołądek i cały układ trawienny wyjaśnia. Dodaje, że nie chodzi o to, żeby w ogóle ich nie jeść, ale żeby nie stało się to codziennym nawykiem. Dlatego, żeby latem od czasu do czasu zrobić frajdę dzieciom, możemy zmienić lody na sorbety, czyli świeże zmiksowane owoce zamrożone do postaci lodów.
Taki sorbet jest odświeżający i ma dużo minerałów i witamin. Inną alternatywą może być banan zmiksowany z mocno schłodzonym lub wręcz zamrożonym mlekiem kokosowym. Mleko kokosowe dajemy w zastępstwie śmietany, dzięki czemu ten deser mogą też jeść również dzieci uczulone na nabiał mówi Anna Krasucka.



Wiem co je moje dziecko
Jeśli postawimy na lody domowe, a do tego będziemy korzystać ze składników ekologicznych, możemy być pewni, że znikną nasze wyrzuty sumienia, dotyczące jedzenia przez dzieci słodkich i zimnych potraw. Ogromną zaletą domowych wyrobów jest to, że wiemy, co zawierają. Dodatkowo, jeśli zamiast cukru posłodzimy je miodem, ksylitolem (cukier z brzozy) lub stevią, (roślina o bardzo słodkich liściach), to nasza pociecha dostaje to, co najlepsze i wyrabiamy w niej dobre nawyki żywieniowe. Tego typu zdrowe deserki można podawać nawet małym dzieciom. W wielu sklepach dostępne są specjalne formy do domowych lodów, dedykowane najmłodszym.
Zamrożony w foremce lód przypomina lizaka, który dziecko trzyma za stabilny uchwyt. Na pewno nie wypadnie mu z ręki, tak jak to bywa gdy jest na patyku. Bardzo kolorowe wykonanie przyciąga uwagę dzieci, więc mamy mogą przemycić w takim lodzie zdrowe soczki i owoce mówi  Alicja Szmigiel, ekspert Baby Land, dystrybutora akcesoriów dla dzieci marki NUK.
Akcesoria do robienia lodów są niezastąpione w upalne dni. Wystarczy wlać do środka trochę soku owocowego, jogurtu  lub włożyć zmiksowanego banana i po zamrożeniu lód jest gotowy.

Decydując się na zakup foremek do lodów warto też zwrócić uwagę na materiały z jakich są wykonane. NUK dba o to, by nie zawierały szkodliwego bisfenolu A, którego często używa się w produkcji tego typu rzeczy dodaje Alicja Szmigiel. - Produkty tej marki są też regularnie testowane pod względem bezpieczeństwa przez niezależne organizacje. Mamy mogą więc mieć pewność, że ich lody naprawdę będą zdrowe.



Alchemia w kuchni
Robienie domowych lodów może być zajęciem, którym zainteresujemy dzieci. Poznają wtedy tajniki pracy w kuchni i uczą się nowych produktów. Warto angażować je w przygotowywanie własnych lodów szczególnie wtedy, gdy będą jadły je po raz pierwszy. Jeśli maluchy są przyzwyczajone do produktów sklepowych, może nie podobać im się nowy smak, wygląd czy konsystencja nowych lodów. Ale i na to jest sposób.
Dzieci uwielbiają tworzenie, kreowanie. Trzeba zaprosić je do kuchni i zaproponować wspólne wykonanie deseru. Obserwuję to na swoich warsztatach gotowania dla rodzin. Dzieci są zachwycone, że z przysłowiowego kawałka marchewki i ziemniaka można ugotować zupę. Chętnie pomagają w gotowaniu, a potem chętnie to jedzą. Jeśli zaangażujemy je w produkcję domowych lodów, pozwolimy im na wybór owoców, a potem na wkładanie gotowej masy do foremek, na pewno będą chciały spróbować tego, co same zrobiły mówi Anna Krasuska. I dodaje:
Kuchnia jest idealnym miejscem na scalanie więzów rodzinnych. Wspólne gotowanie a potem jedzenie bardzo łączy. Dla najmłodszych to ciekawa zabawa, odkrywanie czegoś nowego, a dla całej rodziny ważny element życia domowego.

 

Przepisy na letnie domowe przysmaki


Lody domowe z kaszy jaglanej, doskonałe dla alergików

- 3 łyżki kaszy jaglanej (ugotowanej wcześniej)
- 1 banan
- garść malin lub innych owoców
- pół szklanki mleka roślinnego lub jogurtu (opcjonalnie)
- miód do smaku

Wszystkie składniki zmiksuj razem w blenderze, gotową masę włóż do foremek i wstaw do zamrażalnika. Gotowe po godzinie!

 

Mrożony jogurt

Przepis jest bardzo prosty, szybkie wykonanie:
- gęsty jogurt naturalny
- owoce
- miód do smaku

Wszystko zmiksować, włożyć do foremek i schłodzić w zamrażalniku.

 

Słodki szejk z owoców

Taki szejk to alternatywa dla deserów mrożonych. Przygotuj:
- 1 dojrzały banan
- 1 gruszkę lub słodkie jabłko
- garść orzechów lub pestek słonecznika
- pół szklanki przegotowanej wody lub mleka roślinnego
- miód lub brązowy cukier do smaku

Zmiksuj w blenderze, podawaj w wysokiej szklance, najlepiej smakuje spożywane przez szeroką słomkę.

 

Prosty i szybki deser lodowy

Zrobienie tego deseru jest bardzo proste i zajmie dosłownie kilka minut. Do blendera wrzuć:
- garść zamrożonych wcześniej owoców, na przykład jagód lub borówek,
- dolej mleka kokosowego lub słodkiej śmietany 30%
- dodaj miodu lub słodkich bakalii do smaku

Zmiksuj i od razu podawaj do jedzenia.

 
Inf.prasowa

Słowa kluczowe: 

↓ może to Cię też zainteresuje: 

KOMENTARZE / OPINIE

Super przepisy ! Smile Na pewno z nich skorzystam razem z moimi dziećmi Smile
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba
Znacie smaczne przekąski na imprezę na zimno i żeby dużo czasu nie schodziło w przygotowaniu tych przekąsek/ Biggrin Koniecznie na zimno bo na weekend zapowiadają upał a u mnie na działce szykuje się impreza dlatego chciałabym przygotować tylko dania na zimno jakie znacie dobre przepisy kulinarne na chłodno??
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba
Witam wszystkich Smile Kończą mnie się już pomysły na letnie jedzenie dla dzieci które dzieci chętnie jedzą w upalne gorące dni , może znacie jakieś dobre i smaczne przepisy na coś nowego oryginalnego na jedzenia dla dziecka podczas upałów generalnie chodzi o jedzenie na chłodno bo w upalne dni to chyba mało kto ma ochotę na jedzenie na ciepło a już nie daj Boże na gorąco Wink Ostatnio robiłam leczo, lazanie z warzywami i pierogi z owocami i to dania na zimno. Dzieci chętnie jadły ale ile można robić w kółko to samo jedzenie przez miesiąc Wink Inne przekąski też były ale to raczej takie standardowe jedzenia a szukam przepisów kulinarnych na letnie jedzenie ale takie nie typowe i głownie dla dzieci , macie jakieś pomysły na smaczne jedzenie na zimno? Smile
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba
W takie duże upały jak się nie chce się być długo przy kuchni dobre dania na szybko ale to oczywiste. Ja polecam lazanię na szybko.

Przepis
Dajemy kllka płatków makaronu do lazanii i układamy na maśle w żaroodpornym naczyniu, na to daje się oliwki czosnek, bazylie , tak ze 4 listki do tego ze trzy pomidory warstwę czyli w sumie 6 - sparzone i obrane ze skórki - pokrojone w plastry) i mozarella. Później znów dajemy makaron i tak jak wcześniej składniki a na wierzch mozarella (na całą lazanie dwie mniejsze kulki). Doprawiamy i zapiec ok 25-30 min.

Sama jestem ciekawa jakie są smaczne przekąski na zimno dla dzieci chętnie poczytam jakieś dobre przepisy
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba