Dzisiaj jest: Czwartek, 27 czerwca 2019 Imieniny: Cypriana, Emanueli, Władysława

Cyber Oleśnica

OPIS PORADNI DOBRY START, KLIKNIJ

Co jeść, żeby nie zachorować na raka?

Czytelnia > Dział: 

dieta_antyrakowa_kapusta.jpgCodziennie na raka umiera średnio 274 Polaków. Czy odpowiednie odżywianie może uchronić przed „plagą XXI wieku”? Picie zielonej herbaty wpływa na zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych, a jedzenie kapusty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi. Dowiedz się, co włączyć do swojego menu, a czego unikać.

Nie można jednoznacznie postawić tezy, że człowiek, który zdrowo się odżywia, uniknie raka. - Wpływ mają nie tylko czynniki żywieniowe i aktywny tryb życia, ale także aspekt socjoekonomiczny, środowiskowy czy genetyczny. W wielu przypadkach jednak prawidłowa dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowania, a także pomóc w walce z już zdiagnozowaną chorobą – tłumaczy onkolog dr Łukasz Grzęda, ekspert kampanii Rakoobrona, mającej na celu edukację z zakresu profilaktyki onkologicznej.

 

Superjedzenie

Jedzenie, które zawiera w swoim składzie wyjątkowo cenne dla organizmu składniki, zyskało miano superfoods. - To stosunkowo nowe określenie znanych od wielu lat nieprzetworzonych produktów naturalnych, mających pozytywny wpływ na nasz organizm – wyjaśnia dr Łukasz Grzęda. Ich regularne spożycie, w połączeniu z aktywnym wysiłkiem fizycznym, zmniejsza ryzyko wystąpienia nie tylko chorób nowotworowych, ale także cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych i ich powikłań. 

Aktualnie na całym świecie przeprowadzane są badania nad produktami ogólnodostępnymi, które zawierają w swoim składzie substancje mające działanie niszczące lub hamujące namnażanie komórek nowotworowych. „Worek superfoods" to nie tylko produkty egzotyczne, takie jak jagody Goji i grzyby shitake, ale także cytryna, pietruszka, oregano czy czosnek.

W każdej kuchni można znaleźć całą armię produktów aktywujących nasz układ odpornościowy w walce z chorobą, choćby oregano bogate we flawonoidy, pietruszkę z apigeniną, kapsaicynę w czosnku i papryce chili oraz bardzo popularną ostatnio kurkumę i szafran – wylicza dr Łukasz Grzęda.

 

Co warto jeść? Uderz w raka kapustą!

Kurkumina, składnik kurkumy, to najprawdopodobniej najsilniejszy naturalny przeciwnowotworowy składnik odżywczy, jaki istnieje. Wyszukuje i unieszkodliwia złośliwe komórki, a równocześnie nie wywołuje efektów ubocznych, nie uszkadza DNA i nie zabija zdrowych komórek.

Sulforafan, który występuje w kapuście, hamuje działanie enzymów HDAC, wpływających na nasze DNA i odpowiadających za uaktywnianie w naszym organizmie genów odpowiedzialnych za nieprawidłowy wzrost komórek. Dodatkowo, dzięki indolom, pomaga w profilaktyce raka o podłożu hormonalnym: jajników, piersi, prostaty i jąder.

Galusan epikatechiny, znajdujący się w zielonej herbacie, hamuje rozwój komórek nowotworowych i powstawanie nowych naczyń krwionośnych, dzięki którym nowotwory się odżywiają i rosną. Dodatkowo zmniejsza negatywny wpływ kancerogenów - substancji odpowiedzialnych za powstawanie zmian rakowych. Najlepiej pić 2-3 filiżanki zielonej herbaty dziennie.

Glutationul, który można znaleźć w awokado, jest cennym źródłem silnych przeciwutleniaczy, odgrywających ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej oraz spowalniających proces starzenia. Awokado, dzięki polifenolom i flawonoidom, posiada właściwości przeciwzapalne, za pomocą kwasu oleinowego obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega skokom poziomu cukru we krwi, a dzięki kwasowi foliowemu zmniejsza ryzyko udaru.

Spirulina - niebieskozielona alga, oczyszcza z toksyn wątrobę i nerki, hamuje rozrost grzybów, drożdży i bakterii, a także obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. Dzięki niebieskiemu pigmentowi hamuje rozwój kolonii raka, zmniejsza skutki radioterapii i chemioterapii.

 

Tego jedzenia unikaj

Lista produktów negatywnie wpływających na nasze zdrowie jest coraz dłuższa.
- Najwięcej mówi się o glutaminianie i benzoesanie sodu, będących integralną składową większości dostępnego gotowego pożywienia – zauważa dr Łukasz Grzęda. - Wszystkie produkty, których składnikami są jedynie sztuczne barwniki, zagęszczacze, nie dostarczają organizmowi niezbędnych ilości składników odżywczych, nie wspominając o cennych minerałach i witaminach potrzebnych do prawidłowego codziennego funkcjonowania – dodaje.

Aby skuteczniej walczyć z zagrożeniem, zdrową dietę warto wzmocnić dodatkowymi czynnościami. – Wiedza na temat profilaktyki onkologicznej jest bardzo ważna. W szkole praktycznie się o tym nie mówi, a w mediach zdecydowanie za mało - zauważa Martyna Niewójt z Fundacji Rosa, szefowa projektu Rakoobrona. - Regularna aktywność fizyczna, ograniczenie stresu, środowisko naturalne, stan emocjonalny - te wszystkie czynniki wpływają na stopień ryzyka zachorowania na raka – podsumowuje.

Projekt Rakoobrona jest skierowany do młodzieży w wieku 14-19 lat i przewiduje zajęcia edukacyjne w szkołach – w wymiarze 1 godziny lekcyjnej - dla uczniów klas II i III szkół gimnazjalnych oraz I-III szkół ponadgimnazjalnych. Dla placówek, które wyrażą zainteresowanie projektem, Fundacja Rosa przygotowała profesjonalne materiały edukacyjne, opracowane w atrakcyjnej dla młodych ludzi formie. Materiały są przekazywane bezpłatnie. Do programu mogą się zgłaszać szkoły z całej Polski.

Więcej o kampanii Rakoobrona: http://www.rakoobrona.pl/

Inf. prasowa / prexpert.com.pl

Co jeść aby nie chorować na raka?
Dieta antyrakowa | Opinie ↓


Słowa kluczowe: 

↓ może to Cię też zainteresuje: 

KOMENTARZE / OPINIE

Nie ma idealnej diety co uchroni nas przed rakiem natomiast najlepiej wystrzegać się produktów żywieniowych z supermarketów które są sprowadzane z zagranicy bo sprowadzane jedzenie jest bardzo często manipulowane żeby też dłużej na pułkach (dłuższy termin ważności spożycia ) leżało i było tańsze a przez to jest nie zdrowe dlatego ja zaopatruje się w jedzenie tylko w małych sklepach
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba
Nowotwór (rak) to grzyb - uleczalny... mam nadzieję, że w końcu ludzie to zrozumieją!
Dodam, że sam walczyłem z nowotworem kości i walkę wygrałem... bez chemii, bez ingerencji lekarstw, które mógłyby zaszkodzić organizmowi.

Byłem dzieckiem, miałem 12 lat. Moja mama nie zgodziła się na Chemię, stanęła na głowie aby dowiedzieć się wszystkiego o nowotworze. Pierwszym krokiem jest wiedza, trzeba się naprawdę dobrze przygotować... zrozumieć że nowotwór jest grzybem, a grzyby żywią się cukrami. Z mojej diety całkowicie wyeliminowano cukry sztuczne, nie jadłem smażonego jedzenia, ani mięsa. Zero mleka i jogurcików, tylko warzywa i owoce, w postaci koktajli, przecierów, wyciskanych soków, do tego witamina b-17. Miałem dobrą rehabilitantkę, po zabiegu usunięcia głównej cysty która sprawiła że pękła mi kość udowa, było ogromne prawdopodobieństwo przerzutów, owa rehabilitantka kazała mi jako dziecku, patrzeć na nogę i wyobrażać sobie jak ona się uzdrawia. Wyobrażałem sobie jak kość się zrasta, jak noga się leczy. Po roku biegałem, po 3 latach przeszedłem szczegółowe badanie a lekarze byli mocno zdziwieni faktem całkowitego wyleczenia. Twierdząc, że "czasami to się zdarza".
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba
Dodam jeszcze że każdego raka da się wyleczyć, a skuteczną metodę na wyleczenie nowotworu raka opracował Dr Stanisław Burzyński (Polak mieszkający w USA).
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba
Oglądałem dwa filmy dokumentalne o doktorze Stanisławie Burzyńskim i polecam każdemu, na youtube można znaleźć film "Rak to poważny biznes".
Koncerny , firmy farmaceutyczne nie chcą abyście byli zdrowi. A dlaczego? Bo zarabiają miliony na ludziach chorych!!
A lekiem na raka może być też tak zwana witamina B17
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba
Bardzo dobry tekst. Ja dodam jeszcze żeby wzbogadzić swoją dietę o kwasy tłuszczowe Omega 3, błonnik oraz owoce i warzywa. Polecam również dużo jeść czerwonej papryki, czarnej porzeczki, cebulę, czosnek, jagody, imbir - generalnie jeść to co działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie i posiada dużo witaminy C.

Ale prawda jest taka że przed chorobą na raka nie ma 100% pewności nawet jak będziemy się bardzo dobrze odżywiać ale na pewno warto zdrowo jeść.

Aha oprócz soków warzywnych należy również pić dużo wody z cytryną gdyż woda z cytryną odkwasza organizm.
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba