Dzisiaj jest: Środa, 20 września 2017 Imieniny: Eustachego, Faustyny, Renaty

Informacja na Cyber Oleśnica


| ARTYKUŁ  |  FIRMĘ   |  KONCERT   |  WYDARZENIE |




Własna restauracja – biznes dla każdego?

Czytelnia | Artykuły > Dział: 


Kapitał, wyjątkowy pomysł, chęć do działania i zapał do pracy to czynniki, które nie zawsze wystarczają do tego, aby odnieść sukces w branży gastronomicznej i otworzyć restaurację, która będzie przynosić dochody. Wielu z nas o tym zapomina, wylewając morze łez po poniesionej porażce.

Prowadzenie restauracji dużej części społeczeństwa kojarzy się z wyjątkowym, ekscytującym zajęciem. Nie dziwnie, w końcu taki obraz budują nam serialowe postacie, które prowadząc własną działalność odnoszą same sukcesy, mając zawsze pełno gości i dużo czasu na codzienne przyjemności. Niestety, rzeczywistość szybko weryfikuje takie wyobrażenia. Prowadzenie własnego lokalu wymaga wiele samodyscypliny i wiedzy. Aby odnieść sukces nie wystarczy tylko regularnie uczęszczać do restauracji czy mieć pasję do gotowania. Brak wiedzy na tematy związane z zarządzaniem personelem, wymogach sanitarnych czy odpowiednim zaaranżowaniem dań w menu może przynieść srogą porażkę.
 

Czy jest jakiś sposób, aby przy małym doświadczeniu, ale dużym zapale założyć własny lokal gastronomiczny i odnieść sukces?

Po pierwsze, należy przeprowadzić dokładną analizę ewentualnych zysków i strat
i założyć, że mogą pojawić się jakieś problemy, które są nieuniknione. Trzeba sobie także uświadomić, że prowadzenie własnego biznesu to ciężka praca, wiążąca się z nienormowanym czasem pracy, zarządzanie kilkunastoma pracownikami,którzy nie zawsze muszą okazać się posłuszni czy niespodziewanymi problemami związanymi z funkcjonowaniem restauracji.

Po drugie, warto wesprzeć się doświadczeniem zaufanego partnera, który może uchronić nas przed wieloma problemami. Świetnym wsparciem może być franczyzodawca, który przekazując nam wypracowane przez lata receptury, standardy i zasady pozwoli nam uniknąć poważnych problemów. Ponadto, zapewni nam znany brand, dzięki któremu klienci chętniej odwiedzą nowy lokal.

Każdy nowoprzyjęty franczyzobiorca może liczyć na pełne wsparcie ze strony Da Grasso, zarówno w momencie otwierania lokalu jak i w trakcie jego funkcjonowania. Organizujemy także cykliczne spotkania i szkolenia, które mają na celu stałe podnoszenie kwalifikacji naszych partnerów biznesowych. W Da Grasso wierzymy, że każdy może otworzyć własny lokal. Wystarczy dużo zapału i chęć do nauki, a także trochę pokory i zaufania do wypracowanych przez nas przez lata sposobów prowadzenia własnego biznesu – komentuje Magdalena Piróg, Wiceprezes największej polskiej franczyzowej sieci pizzerii.

Po trzecie, warto kłaść duży nacisk na wybór odpowiednich dostawców i wystrój lokalu. Zły dostawca to niskiej jakości produkt, który w fazie końcowej przekłada się na niesmaczne jedzenie i niezadowolenie klienta. Z kolei wystrój lokalu wpływa na klimat, jaki tworzy restauracja. W przypadku współpracy z Siecią, korzysta
się z usług sprawdzonych dostawców i wypracowanych przez specjalistów, pomysłów na wystrój wnętrza, dzięki czemu można uniknąć porażek związanych z tymi czynnikami.

Po czwarte, należy dobrać odpowiedni zespół do pracy. Bardzo często właściciele punktów gastronomicznych zapominają, jak wiele zależy od dobrze dobranego personelu lokalu. Zaraz po jedzeniu, to właśnie on odgrywa największą rolę w procesie satysfakcji klienta. Nierzadko, czynnikiem przeważającym w wyborze kelnera czy też pracownika kuchni jest wcześniejsza praca w podobnej działalności. Wbrew pozorom, doświadczenie w branży gastronomicznej nie świadczy automatycznie o tym, że taki pracownik jest lepszy od osoby, która stawia w niej dopiero pierwsze kroki. Czasami warto dać szansę osobom, które nie mają zbyt wielkiej wiedzy w pożądanej dziedzinie, ale widać, że są zmotywowane i mają zapał do pracy. Dzięki temu, poprzez inwestycję w rozwój takiej osoby, pracodawca może zyskać zaufanego i wiernego pracownika, który wniesie powiew świeżości i nowe pomysły do przedsiębiorstwa. W pracy w gastronomii ważna jest także schludność oraz wysoka  higiena i kultura osobista, którymi w szczególnej mierze powinni wykazywać się kelnerzy oraz inne osoby obsługujące klientów. Osoby podejmujące pracę w punktach gastronomicznych powinny dbać o to, aby swoim wyglądem i aparycją zachęcić po pozostania lub ponownego odwiedzenia lokalu.

Pomimo ogromu odpowiedzialności, jakie za sobą niesie, prowadzenie własnej restauracji może być bardzo przyjemnym zajęciem. Warto jednak poważnie przemyśleć taką decyzję i w przypadku braku doświadczenia w branży wesprzeć się doświadczeniem znanej sieci, która może uchronić nas przed porażką.

Więcej informacji na temat Da Grasso znajduje się na stronie www.dagrasso.pl
źródło: Agencja Informacyjna NEWSERIA


Własna restauracja – biznes dla każdego | Opinie ↓


Słowa kluczowe: 

↓ może to Cię też zainteresuje: 

KOMENTARZE / OPINIE

Restauracja to nie biznes dla każdego jak w każdym innym biznesie trzeba mieć pojęcie w danym biznesie Wink To nie takie proste Smile
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba
Jakie są koszta otworzenia własnego biznesu chodzi mi o restaurację? Jakie warunki trzeba spełniać na otwarcie restauracji? W przyszłości chciałbym otworzyć restaurację a póki co uczę się jeszcze w szkole gastronomicznej. Generalnie to biorę pod uwagę Wrocław Psie Pole lub Oleśnicę. Chciałbym wykupić lokal lub ewentualnie wynająć jeśli cena za wykupienie lokalu była by zbyt wysoka. Zawsze można z czasem wykupić lokal albo postawić lokal jak restauracja będzie przynosić odpowiednie korzyści. Wiadomo że cena za wynajęcie lub kupno lokalu we Wrocławiu będzie wyższa niż w Oleśnicy no ale to też zależy w jakiej części miasta. To będzie typowa restauracja w której zje się obiad, śniadanie, kolację, generalnie polskie jedzenia ale smacznie przyrządzone w sposób oryginalny aby też przyciągało klientów. W restauracji nie będzie żadnych fast foodów typu pizza, knysza, hot dog czy też hamburger. Interesują mnie mniej więcej jakie to są koszta na otwarcie restauracji dla powiedzmy 30 osób. Michał, Długołęka
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba
No musisz mieć minimum te 50 tys na otwarcie restauracji. Dokładnej sumy pieniężnej ci nie powiem bo na to się wiele rzeczy składa ale było by łatwiej jak byś określi czy to będzie Oleśnica czy Wrocław Psie Pole, no i czy masz jakiś sprzęt do kuchni i ilu kucharzy byś chciał zatrudnić?
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba


DODAJ KOMENTARZ / OPINIĘ LUB ZADAJ PYTANIE
Wpis - komentarz, opinia, pytanie
Portal CyberOlesnica.pl nie ponosi żadnej odpowiedzialności za treść wpisów czytelników. Zamieszczone wpisy są prywatnymi opiniami czytelników portalu za które odpowiada sam piszący. CyberOlesnica.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania wpisów, które zawierają wulgaryzmy, są niezgodne z prawem, obrażają osoby publiczne i prywatne, obrażają rasy, religie, zawierają reklamy, dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail.
CAPTCHA
Zabezpieczenie przed spamem
1 + 11 =
Rozwiąż to proste zadanie matematyczne i wpisz wynik