Dzisiaj jest: Czwartek, 17 sierpnia 2017 Imieniny: Anity, Elizy, Mirona

Informacja na Cyber Oleśnica


| ARTYKUŁ  |  FIRMĘ   |  KONCERT   |  WYDARZENIE |




Wielkanocna kuchnia nowoczesnej Pani domu

Czytelnia | Artykuły > Dział: 


vegeta-rosol_drobiowy.jpgBez barszczu białego ani rusz!  Biały barszcz z jajkiem – symbolem życia – to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych. Bardzo często przygotowywany jest według tradycyjnej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Jednak przepisy naszych babć zwykle pochłaniają bardzo dużo czasu, na co współczesne Panie domu zwyczajnie nie mogą sobie pozwolić. Aby gotowanie białego barszczu nie zabierało tak dużo czasu firma Podravka proponuje świetne, nowoczesne rozwiązanie, które nie tylko zredukuje godziny spędzone w kuchni przed Wielkanocą, ale również urozmaici smak tradycyjnych potraw. Warto tchnąć w nie odrobinę świeżości i spróbować nowoczesnego przepisu opartego na innowacyjnych produktach – kostkach rosołowych Vegeta.

 


Pikantny barszcz biały


Składniki:

• 2 szklanki zakwasu (skórka od chleba, 25 dag mąki pszennej, 1 l wody)
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki chrzanu
• ¾ szklanki śmietany
• 3 szklanki bulionu drobiowego Vegeta
• rzeżucha
• 4 jajka
• biała kiełbasa

 

Sposób przyrządzenia: 

Dwa dni wcześniej przygotować zakwas: 25 dag mąki pszennej wymieszać
z 1 l przegotowanej ciepłej wody, na wierzchu położyć skórkę od chleba i odstawić w ciepłe miejsce na 24 – 48 godzin.

Do zakwasu wlać bulion drobiowy Vegeta, dodać czosnek i chrzan, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać śmietanę i w razie potrzeby przyprawić do smaku. Dodać białą kiełbasę pokrojoną w plasterki. Zupę przed podaniem udekorować gałązkami rzeżuchy, podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

 


Pieczone mięso w świątecznym wydaniu


Soczyste i aromatyczne dania mięsne z najwyższej półki to bezapelacyjnie obowiązkowa pozycja na każdym wielkanocnym stole. Świąteczna uczta nie obędzie się bez tradycyjnego schabu nadziewanego śliwką czy smacznej pieczeni rzymskiej. Do przygotowania tego typu dań gospodynie domowe przykładają często największą wagę. Chcą by bliscy, z którymi zasiądą przy świątecznym stole zachwycili się aromatem, który przywita ich od progu oraz niepowtarzalnym smakiem dań, który zapamiętają na długo. Zapach pysznego świątecznego mięsa unoszący się nad stołem na pewno skusi gości i domowników.

 


Pieczeń  rzymska


Składniki:

• 500g mięsa wołowego mielonego
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 kostka rosołu wołowego Vegeta
• 100 ml wody
• 1 łyżka musztardy Dijon
• szczypiorek
• 8 plastrów wędzonego chudego boczku
• 3 jaka gotowane na twardo

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 °C. Foremkę wysmarować olejem i wyłożyć plastrami boczku. Mięso wołowe przełożyć do miski, dodać pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek oraz musztardę Dijon. Kostkę rosołu wołowego  Vegeta rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ostudzić. Całość dodać do mięsa i wyrabiać około 5 minut. Następnie mięso włożyć do wcześniej przygotowanej foremki wkładając do środka ugotowane jajka. Do mięsa można dodać szczypiorek, aby ładnie wyglądało po przekrojeniu. Całość przykryć pozostałym boczkiem i piec 50 minut.

 


Schab pieczony ze śliwką


Składniki:

• 1,5 kg schabu bez kości
• 15 suszonych śliwek kalifornijskich
• 4 ząbki czosnku
• 3 liście laurowe
• 2 łyżki miodu
• 5 ziaren ziela angielskiego
• łyżeczka owoców jałowca
• 5 ziaren pieprzu czarnego
• 1 kostka rosołu drobiowego Vegeta
• 100 ml oliwy z oliwek
• 250 ml wody
• 2 łyżeczki musztardy Dijon
• szczypta majeranku
• szczypta soli

 

Sposób przygotowania

Przygotować marynatę: wszystkie przyprawy - jałowiec, ziarenka ziela angielskiego, ziarna pieprzu, listki laurowe oraz kostkę rosołu drobiowego Vegeta gotować pod przykryciem w 250 ml wody przez 10 minut. Odstawić wywar i ostudzić go, aż osiągnie temperaturę pokojową, a następnie dodać miód, musztardę Dijon, pokrojone 4 ząbki czosnku, olej oraz łyżeczkę soli. Całość wstawić do lodówki.

Mięso umyć i osuszyć, natrzeć marynatą i odłożyć w zimne miejsce na 24 godziny.

Schab nakłuć na wylot z 2 stron za pomocą noża. Wnętrze wypełnić dokładnie śliwkami. Mięso włożyć w rękaw do pieczenia, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec przez 45 minut.

 

A może coś lekkiego?

Jak co roku, wiele z Pań domu na wiosnę zaczyna dbać o linię i restrykcyjnie planuje przestrzegać diety nawet przy wielkanocnym stole. Dlatego też firma Podravka proponuje dietetyczną alternatywę na świąteczny stół, której przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Bogactwo witamin na wielkanocnym stole? To możliwe!

 


Sałatka z kurczakiem, szynką parmeńską i pomidorami z sosem winegret


Składniki:

• 400 g piersi z kurczaka
• 1 kostka rosołu drobiowego Vegeta
• 8 plastrów szynki parmeńskiej
• 2 posiekane świeże pomidory
• 8 posiekanych suszonych pomidorów
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 150 g świeżych liści szpinaku
• 30 g prażonych nasion słonecznika
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• świeżo zmielony pieprz
• 1 łyżka octu winnego
• szczypta soli

 

Przygotowanie sosu winegret. Do miseczki wlać ocet winny, dodać szczyptę soli. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dolać oliwę, mieszać do momentu, aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Piersi z kurczaka umyć i ugotować w bulionie przygotowanym na bazie kostki rosołu drobiowego Vegeta. Gdy ostygnie, pokroić w drobne paseczki razem z szynką parmeńską i wrzucić do miski.  Do naczynia wrzucić umyte i posiekane warzywa: pomidory suszone, świeże pomidory, natkę pietruszki, liście szpinaku. Dodać prażone ziarna słonecznika, a następnie polać sosem winegret i wymieszać.

Nie spędzaj jak co roku świąt w kuchni.  Ciesz się cudowną atmosferą Wielkanocy w gronie najbliższych. Wypróbuj nasze przepisy z użyciem bulionów Vegeta: kostki rosołu drobiowego, wołowego oraz bulionu warzywnego! Sprawdź nasze pyszne inspiracje!

Inf. prasowa | Dodano: 2015-03-24 Aktualizacja: 2016-03-24


Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne
Najlepsze potrawy | Opinie ↓


Słowa kluczowe: 

↓ może to Cię też zainteresuje: 

KOMENTARZE / OPINIE

Uwielbiam wszystko co pikantne ale nie lubię ostrej papryki chili a co do pikantnego barszczu białego to polecam też dodać trochę octu, kminek i liść laurowy do smaku bardziej wyrazistego ale to też kwestia gustu kto co lubi.
w górę
Już ktoś oddał 1 głos
Ja polecam przepisy na Święta Wielkanocne Ewy Wachowicz, można znaleźć na jej blogu. Tradycyjne potrawy w nowym wydaniu. yes
w górę
Już ktoś oddał 1 głos
dzięki wielkie za te przepisy dzisiaj już z jednego przepisu na święta Wielkanocy skorzystałam a chodzi o przepis sałatka z kurczakiem szynką parmeńską oraz z pomidorami z sosem winegret i wygląda i pachnie cudownie ale dopiero juro będziemy jeść jak post się skończy polecam
w górę
Już ktoś oddał 1 głos
Chyba skorzystam z przepisu na pieczeń rzymska po składnikach zapowiada się dobre jedzenie podobnie jak przepis na pieczony schab ze śliwką - szkoda tylko że nie ma dodanych zdjęć jak te potrawy wyglądają. Smile Nie mniej dzięki bo to zawsze będzie coś innego na stole wielkanocnym a bynajmniej typowe Polskie potrawy w nowej odsłonie. Smile
w górę
Już ktoś oddał 1 głos
Julio ja mam dużo przepisów na każde święta i co roku staram się robić przynajmniej jedną nową potrawę - sałatka z kurczakiem, szynką parmeńską i pomidorami z sosem winegret brzmi zachęcająco i nie omieszkam się z tego przepisu nie skorzystać no myślę że będzie smakowało mimo że pierwszy raz takie jedzenie zaserwuję !
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba
ja wolę tradycyjne potrawy Wielkanocne bez kombinowania, ale każdy robi jak uważa Smile u mnie czy to Święta Bożego Narodzenia czy Święta Wielkanocne to u mnie są zawsze tradycyjne jedzenie świąteczne
w górę
Już ktoś oddał 1 głos
Tradycyjne jedzenie to podstawa ale np. ja lubię poeksperymentować w kuchni także to zależy od naszych upodobań Wink
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba


DODAJ KOMENTARZ / OPINIĘ LUB ZADAJ PYTANIE
Wpis - komentarz, opinia, pytanie
Portal CyberOlesnica.pl nie ponosi żadnej odpowiedzialności za treść wpisów czytelników. Zamieszczone wpisy są prywatnymi opiniami czytelników portalu za które odpowiada sam piszący. CyberOlesnica.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania wpisów, które zawierają wulgaryzmy, są niezgodne z prawem, obrażają osoby publiczne i prywatne, obrażają rasy, religie, zawierają reklamy, dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail.
CAPTCHA
Zabezpieczenie przed spamem
2 + 8 =
Rozwiąż to proste zadanie matematyczne i wpisz wynik