Dzisiaj jest: Niedziela, 25 lutego 2018 Imieniny: Almy, Cezarego, Jarosława

Informacja na Cyber Oleśnica


| ARTYKUŁ  |  FIRMĘ   |  KONCERT   |  WYDARZENIE |




Krem z groszku, Tagliatelle z łososia, Zapiekane jabłka

Czytelnia | Artykuły > Dział: 


wolnowar_crock-pot.jpgDarek Kuźniak serwuje obiad z wolnowaru Crock-Pot  |  Szef kuchni Darek Kuźniak – Ambasador marki Crock-Pot w Polsce w ramach promocji idei slow-cookingu opracował serię autorskich przepisów na potrawy z wolnowaru. Pierwsze z nich to trzydaniowy posiłek, który można podać na rodzinny obiad czy kolację w gronie przyjaciół.  Autorskie przepisy na zupę z groszku, tagliatelle z łososia w białym sosie i zapiekane jabłka z cynamonem gwarantują pełnie smaków, powoli uwalniane aromaty i sukces kulinarny osiągnięty bez większego wysiłku.
 

Krem z groszku


Składniki:

Groszek zielony ( może być również mrożony) 0,5 kg.

Cebula                  1 szt.

Oliwa                     50ml

Bulion warzywny     0,5 l

Śmietana 20%        200ml.

Mięta świeża           4 gałązki

Natka pietruszki      4 gałązki

Sól                         szczypta

Pieprz                     szczypta

 

Opis:

Cebulę zeszklij na patelni, przełóż do wolnowaru, zalej bulionem. Kolejno dodaj natkę pietruszki  (siekaną) i śmietanę. Ustaw na poziomie LOW na 90 min. Dodaj listki mięty i zblenduj.

Całość przetrzyj przez sito. Dopraw solą i pieprzem.

*Podaj z listkami mięty i płatkami gorzkiej czekolady.

 


Tagliatelle z łososia w białym sosie


Składniki:

Filet z łososia               400 g

Śmietana 20%              200 g

Bulion warzywny           200 ml

Koper świeży                1 pęczek

Kapary                         1 łyżka

Parmezan                     20 g

Pieprz biały                   szczypta

Tagliatelle                      1 opakowanie

Pomidory cherry             kilka sztuk do dekoracji*

 

Opis:

Pokrojonego w kostkę łososia, przełóż do wolnowaru, zalej bulionem, dodaj śmietanę, kapary oraz pieprz biały. Przykryj pokrywą wybierz tryb High i ustaw czas na 2 godziny.

Tagliatelle ugotuj w oddzielnym garnku, w osolonej wodzie. Ugotowany makaron przełóż do wolnowaru. Dodaj parmezan tarty drobno oraz siekany koperek. Wymieszaj.

*Do dekoracji użyj pomidorków cherry.

 


Zapiekane jabłka z cynamonem


Składniki:

Jabłka średniej wielkości     4 szt.

Cynamon mielony               1 łyżeczka mała

Cukier  trzcinowy                120g

Sok jabłkowy                      150 ml


Składniki kruszonki:

Mąka       100g.

Cukier       50g

Masło        50g

Wiórki kokosowe lub sezam   15g

*Wszystkie składniki wymieszaj razem, zawiń w folię aluminiową i schowaj do lodówki do zastygnięcia.

 

Opis:

Do wolnowara wrzuć obrane jabłka i pokrojone w kostkę masło z cynamonem i cukrem trzcinowym. Całość podlej sokiem. Przykryj pokrywką i ustaw poziom HIGH na 3 godziny. Po ukończeniu cyklu, zetrzyj na tarce jarzynowej kruszonkę. Posyp nią jabłka w misie i wstaw do zapieczenia na 220 stopni do piekarnika na 10min.

*Podawaj np. z lodami waniliowymi lub jogurtowymi.

Smacznego!
 

Darek Kuźniak  - Ambasador marki Crock-Pot w Polsce określany jest jako Szalony Artysta Kulinarny. Jest finalistą pierwszej edycji programu Top Chef, występował jako sous-chef w dwóch edycjach programu Hell’s Kitchen, jest laureatem prestiżowych konkursów, oraz Doradcą i Kreatorem menu. Doświadczenie zdobywał w uznanych restauracjach we Francji, Wielkiej Brytanii oraz Polsce. W pracy odzwierciedla swoją osobowość – odrzuca stereotypy i wytycza własną kulinarną ścieżkę szlakiem niekonwencjonalnych połączeń składników i narzędzi, która prowadzi do krainy niepowtarzalnych kompozycji smakowych.

Gotowanie w stylu wolnym - opularyzacja sztuki gotowania przyczyniła się do edukacji i większej świadomości w tej dziedzinie na całym świecie. Ludzie poszukują nowych metod, technik i rozwiązań, które wyniosą smak na nowy poziom. Zapewnić mogą to m.in. wolnowary, które opierają swoje działanie na długotrwałej obróbce potraw w stosunkowo niskiej temperaturze, która nie przekracza 100°C. Powstałe w ten sposób dania są bogatsze w smak oraz wartości odżywcze.

źródło: Agencja Informacyjna NEWSERIA


Krem z groszku, Tagliatelle z łososia w białym sosie i Zapiekane jabłka z cynamonem


Słowa kluczowe: 

↓ może to Cię też zainteresuje: 

KOMENTARZE / OPINIE

uwielbiam łososia i też dorsza to moje dwie najsmaczniejsze ryby które często goszczą w mojej kuchni .Przynajmniej raz na dwa tygodnie robię smaczne potrawy rybne z łososia i dorsza
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba
Znam bardzo dobry przepis na zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką palce lizać Smile Ten przepis podany na tej stronie jest to prosty przepis i takie zapiekane jabłka są bardzo smaczne ale przepis na zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką jeszcze lepiej smakuje, bo kruszonka nie byle jaka a deser pyszny i zdrowy Smile Podam ten przepis może ktoś będzie chciał skorzystać.

Składniki na zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką
7 jabłek,
Szklanka cukru,
Masło albo margaryna - pół kostki,
Cukier waniliowy - jedno opakowanie,
Szczypta cynamonu,
Rodzynki + można dać też inne owoce,
Około szklanki mąki,
Lody albo słodka gęsta śmietanka, kilka łyżek

Jest to danie na 4 -6 osób

Cukier dodajemy do jabłek i do kruszonki (po pół szklanki). Jabłka zapiekamy pod kruszonką jakieś 15 minut. przepis też nie jest jakiś skomplikowany ale każdemu będzie smakował. Jak mam gości w domu to bardzo często przygotowuję takie zapiekane jabłka i każdy wychwala Wink Polecam spróbować a jak już spróbujesz to zobaczysz że często będzie wracać do tego przepisu bo to zdrowy i pożywny deser Smile
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba
Świetny przepis wczoraj skorzystałam i deser przepyszny był ! yes A znasz jeszcze jakieś inne przepisy na zapiekane jabłka nie koniecznie z tymi składnikami co dałaś powyżej oczywiście podstawą są tutaj zapiekane jabłka Smile Uwielbiam desery ale przyznam się że jakoś nigdy nie pomyślałam aby zrobić deser z zapiekanymi jabłkami, teraz to nawet też spróbuję też z zapiekanymi gruszkami bo gruszki też powinny się nadać na taki deserek smiley jestem otwarta na inne przepisy na wyśmienity deser Smile :) Smile
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba


DODAJ KOMENTARZ / OPINIĘ LUB ZADAJ PYTANIE
Wpis - komentarz, opinia, pytanie
Portal CyberOlesnica.pl nie ponosi żadnej odpowiedzialności za treść wpisów czytelników. Zamieszczone wpisy są prywatnymi opiniami czytelników portalu za które odpowiada sam piszący. CyberOlesnica.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania wpisów, które zawierają wulgaryzmy, są niezgodne z prawem, obrażają osoby publiczne i prywatne, obrażają rasy, religie, zawierają reklamy, dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail.
CAPTCHA
Zabezpieczenie przed spamem
12 + 3 =
Rozwiąż to proste zadanie matematyczne i wpisz wynik