Dzisiaj jest: Sobota, 21 października 2017 Imieniny: Celiny, Hilarego, Janusza

Informacja na Cyber Oleśnica


| ARTYKUŁ  |  FIRMĘ   |  KONCERT   |  WYDARZENIE |




Grillowanie - Smacznie i Zdrowo

Czytelnia | Artykuły > Dział: 


Grillowanie w systemie SLOW | Jednak, by w pełni cieszyć się z grillowanych frykasów, niezbędne jest przestrzeganie określonych zasad. O tym, jak grillować zdrowo, smacznie i zgodnie z filozofią Slow Food, opowiada Marian Frankowski – Szef Kuchni w Restauracji Morellino.
 

Jak wybrać najlepsze mięso do grillowania?

Przy wyborze mięsa na grilla, warto kierować się trzema podstawowymi cechami. Grillowane mięso powinno być przede wszystkim świeże, chude i wysokiej jakości. Wśród Polaków wciąż pokutuje przekonanie, że mięso na grilla może być tłuste, ponieważ w trakcie grillowania tłuszcz się wytopi. To prawda, jednak po pierwsze – niemożliwe jest wytopienie całości tłuszczu. Po drugie – skapujący na rozgrzany węgiel tłuszcz powoduje powstawanie bardzo szkodliwych dla zdrowia substancji.

Dlatego polecam wybór świeżego drobiu, chudej wołowiny czy wieprzowiny oraz ryb, które nie zostały przetworzone.

Istotne jest, by sięgać po produkty wysokiej jakości i z pewnego źródła, które nie były konserwowane przy użyciu preparatów zawierających związki azotu. Te bowiem, podczas grillowania wydzielają trujące i rakotwórcze substancje.
 

Czy warto grillować coś poza mięsem?

Planując grillowanie, warto też wziąć pod uwagę różnorodność przygotowywanych dań i wzbogacić je o świeże warzywa i zioła. Sałatki będą nie tylko smacznym i zdrowym uzupełnieniem dla mięs.

Wiele warzyw i owoców doskonale nadaje się do grillowania, zwłaszcza banany, brzoskwinie, gruszki, cukinie, kukurydze, bakłażany, papryki czy pieczarki.

Choć dla wielu osób naturalne jest, że grillowi towarzyszy zimne piwo, dobrze byłoby zrezygnować z niego na rzecz lżejszego i mniej kalorycznego wina. Dodatkowo, zamiast napojów gazowanych, podczas grillowej uczty doskonale sprawdzą się świeżo wyciskane soki owocowe i woda z kilkoma plastrami cytrusów czy listkiem mięty, które skutecznie gaszą pragnienie.
 

W czym tkwi sekret udanego grillowania?

Sekret aromatycznych i kruchych mięs z grilla tkwi w sposobie ich przygotowania do grillowania. Aby mięso było soczyste i delikatne, stosuje się marynaty.

Są proste w przygotowaniu. Wystarczy wybrać określone zioła i połączyć je z bazą w postaci oliwy, octu winnego, wina, musztardy, miodu czy jogurtu. Przyprawy, które szczególnie dobrze podkreślają smak grillowanych potraw to oregano, tymianek, rozmaryn, kumin, kolendra, imbir, natka pietruszki, koperek, szczypiorek, gorczyca, curry czy czosnek.

Przy wyborze ziół i bazy do marynaty panuje pełna dowolność: ograniczają nas jedynie nasze upodobania smakowe oraz wyobraźnia. Należy pamiętać jedynie o tym, by mięso marynować przez kilka godzin, przechowując je w lodówce. Natomiast zdecydowanie złym pomysłem jest sięganie po gotowe mieszanki przypraw grillowych, ponieważ ich głównym składnikiem są sztuczne wzmacniacze smaku i szkodliwe dla zdrowia  konserwanty.
 

Jak powinniśmy przygotowywać mięso do grillowania?

W grillowaniu ważne jest nie tylko, co, ale i jak grillujemy. Oddając się relaksowi i rekreacji na świeżym powietrzu, często zapominamy, że grillowanie, tak jak i inne formy działań kulinarnych, wymaga zachowania szczególnych zasad higieny.

Mięso przeznaczone do grillowania, powinno zostać umyte oraz być przechowywane w chłodzie. Wyciągamy je z lodówki krótko przed wyłożeniem na rozgrzany ruszt, pod którym obecny jest żar.

Grillowanie to proces, który wymaga cierpliwości i uważności: należy pilnować, by mięso i warzywa dopiekły się należycie, ale nie uległy przypaleniu.
 

Co to znaczy: dobry grill?

Istotną kwestią jest wybór określonego grilla i sposób jego przygotowania. Za najkorzystniejszy dla zdrowia uważany jest grill elektryczny, natomiast grill węglowy sprawia, że przygotowane na nim potrawy mają charakterystyczny aromat.

Niezależnie od rodzaju grilla, warto zdecydować się na model wykonany z solidnego materiału i stabilny, dzięki czasu nasze grillowanie będzie bardziej komfortowe. Dobry grill powinien być również wyposażony w pokrywę.

Jeśli grillujemy na grillu węglowym, sięgajmy po węgiel drzewny bądź drewno z drzew liściastych, a do rozpalenia ognia nie stosujmy sztucznych rozpałek, z których szkodliwe substancje mogłyby wniknąć do mięsa i warzyw. Nie zapominajmy też o tym, by po skończonym grillowaniu dokładnie wyczyścić grilla i ruszt.
źródło: Agencja Informacyjna NEWSERIA

Słowa kluczowe: 

↓ może to Cię też zainteresuje: 

KOMENTARZE / OPINIE

Niebawem wiosna i sezon na grillowanie będzie otwarty Wink Dlatego tak uwielbiam wiosnę i lato bo ciepełko grill na działce i pyszne jedzenie z grilla i do tego na świeżym powietrzu!
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba
Co podać z grilla na wielkie grillowanie? Smile W sobotę urządzamy grilla głównie dla znajomych ale też dla rodziny i chciałabym podać im do jedzenia coś smacznego i coś innego niż kiełbasa czy też mięso z kury, ma ktoś jakiś pomysł na jakieś oryginalne i pyszne jedzenie z grilla?

Przy okazji podaje smaczny przepis na szaszłyki z piersi kurczaka

Składniki:
- piersi z kurczaka,
- 30 dkg pieczarek,
- 15-20 dkg boczku wędzonego,
- 3 cebule średniej wielkości,
- olej,
- 2 papryki (zielona i czerwona),
- przyprawy (do potraw z grila, gyros, vegeta, delikat do mięs i innych potraw, majeranek, zioła prowansalskie)

Przepis
Mięso kroimy w dużą kostkę, polewamy olejem i przyprawiamy (nie żałujemy przypraw - mięso musi być dobrze przyprawione), odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
Boczek i cebulę kroimy w plasterki (nie za cienkie), paprykę w kwadraty, pieczarki w zależności od wielkości (zazwyczaj na pół) i solimy - ale tylko pieczarkę.

Jeśli wszystkie składniki mamy już gotowe zaczynamy nabijać je na patyczki do szaszłyków wg. kolejności : >papryka zielona, mięso, boczek, cebula, pieczarka, papryka czerwona, mięso, boczek, cebula, pieczarka, papryka. Oczywiście jeśli mamy większe patyczki możemy dołożyć składników.

Następnie tak przygotowane szaszłyki smarujemy z obu stron olejem i posypujemy przyprawą do grilla. Możemy je odłożyć jeszcze na ok. 1h do lodówki, wtedy są jeszcze lepsze.

Składniki powinny być pokrojone w dość duże kawałki, wtedy są soczyste, a nie spieczone.

Smacznego i czekam na odpowiedź Smile
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba
Ja jak przygotowuję mięso na grilla to pekluje i zostawiam na jakieś 2 godziny, czasem daję pieczarki ale bez nóżki, do środka pieczarki czyli kapelusza dodaję farsz lub zioła i oliwę, owijam to w folię, a wcześniej też dodaję cebulę pokrojona w plastry, jeszcze do tego przyprawy i owijam w folię i daję na ruszt. Mi tez już kiełbasa zbrzydła w każdej postaci... A właśnie! Kaszanka z grilla jest też bardzo smaczna. Tu nie ma żadnej filozofii bo kaszanka jest już doprawiona i gotowa żeby ja dać od razu na grilla. Ostatnio na działce robiliśmy grilla i każdemu kaszanka smakowała bo była z wątróbką z dużymi kawałkami. Także kaszankę na grilla polecam.
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba
oj kaszanka z grila jest pyszna ! ale najbardziej to lubię szaszłyki warzywno mięsne palce lizać ,nie znam przepisu ale to żadna filozofia bo wystarczy kawałki piersi z kurczaka, pieczarka, papryka i inne warzywa które się nadają na grilla doprawić i solidne jedzenie Smile A wiecie gdzie jest Restauracja Morellino? Smile A tak swoją drogą Roksana to dzięki za twój przepis na szaszłyki z piersi kurczaka Wink
w górę
Daj łapkę w górę, jeśli komentarz Ci się podoba


DODAJ KOMENTARZ / OPINIĘ LUB ZADAJ PYTANIE
Wpis - komentarz, opinia, pytanie
Portal CyberOlesnica.pl nie ponosi żadnej odpowiedzialności za treść wpisów czytelników. Zamieszczone wpisy są prywatnymi opiniami czytelników portalu za które odpowiada sam piszący. CyberOlesnica.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania wpisów, które zawierają wulgaryzmy, są niezgodne z prawem, obrażają osoby publiczne i prywatne, obrażają rasy, religie, zawierają reklamy, dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail.
CAPTCHA
Zabezpieczenie przed spamem
1 + 0 =
Rozwiąż to proste zadanie matematyczne i wpisz wynik